10 tips om confituur te maken

TIP 1: GEBRUIK LOKAAL GETEELD SEIZOENSFRUIT / GROENTEN

Gebruik fruit/groenten van het seizoen en koop het lokaal. Lokaal geteeld betekent verser, betere kwaliteit en een eerlijke prijs. Gebruik perfect rijp fruit of groenten, want dat bevat de meeste pectine, wat noodzakelijk is om goede confituur te maken.

TIP 2:  KIES DE JUISTE SUIKER 

Tiense Suiker heeft maar liefst drie soorten confituursuikers. Hou je van een heerlijk zoete confituur? Kies dan voor de Geleisuiker Minut. Heb je liever wat minder zoete confituur? Ga voor  Geleisuiker Maxi Fruit of Extra Fruit. Elke geleisuiker heeft ook een andere fruit-suiker ratio. Voor 1kg fruit, gebruik je 1kg Geleisuiker Minut, 500 g Geleisuiker Extra Fruit en maar 330 g Geleisuiker Maxi Fruit.  

TIP 3: GEBRUIK DE JUISTE KOOKPOT

Gebruik voor het maken van confituur een grote, wijde kookpot met dikke bodem. Dit zal ervoor zorgen dat je confituur gelijkmatiger kookt en geeft een groter oppervlak om te verdampen en bubbels te vormen. De beste opties zijn roestvrij staal of gietijzeren potten. Als je een grote hoeveelheid maakt is het beter om dit in verschillende porties te doen.

TIP 1: Gebruik lokaal geteeld seizoensfruit/groenten
Tip 5: Steriliseer de bokalen

TIP 4: CITRUSVRUCHTEN 

Citrusvruchten zoals citroenen en limoenen spelen een belangrijke rol bij het maken van confituur. Ze zijn niet alleen heel handig om de zoetheid in balans te brengen maar ze zijn ook een belangrijke natuurlijke bron van pectine waardoor je confituur lekker dik wordt. Nog een weetje: citroensap gaat de vorming van bacteriën tegen in de confituurbokalen.

 

TIP 5: STERILISEER DE BOKALEN

Als je thuis confituur maakt, moet je ervoor zorgen dat de bokalen perfect schoon zijn zodat de inhoud niet bederft. Hoe moet je dat doen? Verwarm de oven voor op 160°C. Was de bokalen in warm water met zeep en spoel ze daarna goed af. Zet de bokalen op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze in de oven tot ze volledig droog zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Om de rubberen afdichtingen en deksels te steriliseren, leg je deze enkele minuten in kokend water. Laat ze daarna volledig drogen op een propere handdoek.  

TIP 6: GEBRUIK EEN PUREESTAMPER 

Om je confituur fijner te maken, gebruik je best een pureestamper en geen mixer. Druk het zachte, warme fruit met een pureestamper fijn. Heb je toch liever confituur met grote stukjes fruit erin? Dan hoef je geen pureestamper te gebruiken. 

 

TIP 7:  DOE EEN STOLLINGSTEST 

Wil je zeker weten dat je confituur klaar en voldoende gestold is? Zet een klein bordje in de koelkast voordat je aan de slag gaat. Haal het bordje uit de koelkast, schep er een lepeltje hete confituur op en laat het 1 minuut afkoelen. Hou daarna het bordje schuin, loopt de confituur niet uit, dan is deze klaar.

Tip 7: Doe een stollingstest
Tip 10: Confituur ondersteboven afkoelen

TIP 8 : SCHUIM DE CONFITUUR AF 

Schuim na de bereiding je confituur af met behulp van een schuimspaan. Niet alleen behoudt zo de confituur zijn doorzichtigheid beter maar dit helpt ook om de confituur langer te bewaren. 

 

TIP 9: VUL DE BOKALEN ZORGVULDIG 

Vul de bokalen terwijl de confituur nog heel warm is. Zorg dat je de bokalen tot aan het randje vult maar mors zeker niet op de randen. Wil je de confituur mooi en proper gieten? Je kan hiervoor een trechter gebruiken. 

 

TIP 10: CONFITUUR ONDERSTEBOVEN AFKOELEN 

Gebruik je bokalen met een schroefdeksel? Laat ze minstens 5 minuten ondersteboven staan nadat je ze gevuld had. Je kan ze ook ondersteboven volledig laten afkoelen. Op deze manier worden de bokalen vacuüm afgesloten wat voor langere houdbaarheid van de confituur zorgt. Gebruik je bokalen met klemsluiting? Deze mag je gewoon rechtop laten afkoelen.